Colosii IT in frunte cu Apple si Google judecati ca s-au inteles sa nu-si fure angajatii – preluare

Iata ca intelegerile privind neangajarea de la concurenta se intampla si la case mai mari. Si la noi umbla vorba de astfel de intelegeri (acum cativa ani), mai ales pe piata de telecom, unde numarul de firme e foarte mic. O stire de pe Reuters, preluata de mai multe publicatii. Redau textul din Finantistii.

Un judecător din Statele Unite a hotărât trimiterea în judecată a Apple, Google, Intel şi altor patru companii IT pentru o înţelegere ilegală prin care au stabilit să nu-şi racoleze între ele angajaţii, trasmite Reuters.

Un judecător din San Jose, statul California, nu a aceceptat o cerere companiilor pentru respingerea acuzaţiilor aduse de mai mulţi ingineri IT.

Celelalte patru companii implicate sunt Adobe Systems, Intuit, divizia Pixar a Walt Disney şi Lucasfilm.

Procesul a fost deschis de cinci ingineri IT, care au acuzat companiile de înţelegere pentru reducerea salariilor angajaţilor prin eliminarea concurenţei pentru angajaţi calificaţi.

0 thoughts on “Colosii IT in frunte cu Apple si Google judecati ca s-au inteles sa nu-si fure angajatii – preluare”

 1. E la fel si in Romania. Din pacate un proces la un tribunal romanesc nu ar da niciodata castig de cauza angajatilor (reclamanti). Ba mai mult, acestia ar trebui sa aduca probe (copii ale contractelor / intelegerilor dintre angajatorul lor si concurenta.
  De exemplu in Cluj, nicio firma de aoutsourcing / business center nu recruteaza de la concurenta. Si chiar daca o face, dupa prima racolare incheie o intelegere cu concurenta deja existenta pe piata muncii.
  Sa aruncam o privire doar la Genpact, Emerson, Office Depot, Bombardier, Steelcase, SAP, E.On etc. Angajatii de la ING si Nokia au fost angajati de concurenta abia dupa ce si-au declarat intentia de a concedia toti angajatii din Romania. Nu e concurenta, oamenii sunt legati de angajator, cum erau iobagii in urma cu 100 de ani. proiectele se fac cu oameni calificati, dupa care acestia sunt inlocuiti cu oameni necalificati si neinteresati de activitatea din companie.
  Oamenii de baza de la inceputul proiectelor sunt calcati in picioare si hartuiti psihologic de catre managementul autohton. Ce cere managementul autohton? Sa te descurci (romaneste), sa nu ceri inlocuitor deci numai tu stii ce lucrezi, prin urmare din 20-25 de zile de concediu de odihna abia reusesti sa iei vreo 10, si acelea fractionate in cate 2-3 zile, daca indraznesti sa aduci concediu medical, ti se pune in brate un laptop si te obliga sa lucrezi de acasa, la sfarsit de luna si de an trebuie sa stai noaptea in birou pentru a respecta deadline-urile (deadline-uri cu care top managerii si-au atins obiectivele si au facut cariera). Noptile nedormite ale angajatilor sunt nopti linistite ale managerilor de la toate nivelurile. Dupa aceea… unele ore suplimentare sunt recunoscute, altele nu. Cele recunoscute trebuie acoperite de documente oficiale, astfel incat sa nu se inregistreze 12 ore lucrate zilnic, pentru ca altfel angajatul are dreptul la o zi libera imediat dupa ziua de lucru de 12 ore.
  Cand sunt sarbatori legale, managerii prefera sa plateasca amenzi la ITM (amenzi bugetate), in loc sa dea liber oamenilor ca macar atunci sa se odihneasca.
  Daca va intrebati de ce nu parasim firmele de genul acesta? Unii au rate, altii copii, unii se complac, dar cei mai multi nu se pot angaja in alta parte pentru ca firmele de recrutare au de asemenea intelegeri cu angajarorii care le sunt clienti sau potentiali clienti. Practic, si daca vrei sa pleci din lumea multinationalelor, nu poti.
  Asadar “multumim” din suflet ITM care in loc sa apere drepturile angajatilor si sa sanctioneze toate neregulile, se multumeste sa stie sutele si miile de fraieri in solda strainilor si nu pe statul de plata al somerilor, ceea ce ar fi costisitor pentru bugetul de stat.

 2. Subiectul revine in actualitate – in articolul “Intelegerile miliardarilor: mail-urile pe care Steve Jobs si Eric Schmidt nu ar fi vrut sa le vada nimeni” (http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/143528/intelegerile-miliardarilor-mail-urile-pe-care-steve-jobs-eric-schmidt-nu-ar-fi-vrut-sa-le-vada.html) Wall Street publica doua mailuri de la Steeve Jobs, unul trimis spre Palm, celalalt spre Google, care incercau sa le fure aangajati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.