Cea mai buna meserie din lume?

Un top al celor mai bune 100 joburi din US realizat de US news (si semnalat de Business 

Insider) pozitioneaza meseria de software developer pe locul 1, criteriile evaluate fiind: oportunitatile de angajare, salariul, echilibrul munca / viata personala si securitatea jobului. Postul de systems analyst ocupa pozitia a 2-a in top, iar alte cateva joburi de IT sunt in top 15.

the_best_job_in_the_world

E un rezultat interesant as zice, dar nu m-as increde foarte tare in judecata americanilor, bazata in principal pe bani. In plus, majoritatea programatorilor renunta la aceasta meserie dupa 40 de ani, desi s-ar pricepe inca (vezi aici). Iar asta nu se intampla numai la noi, unde nu prea este traditie foarte consistenta in software development, ci tot la americani, unde exista deja generatii de programatori pensionari.

In plus, tot in acel top meserii gen “Art director” sau Architect (de constructii) – meserii destul de creative si bine platite sunt clasate la sfarsitul topului (dupa pozitia 90), urmate de instalator, functionar de birou sau mecanic auto.

Topul 15 arata in felul urmator. Pentru detalii mai cititi la link-uri.

No. 1: Software developer
No. 2: Computer systems analyst
No. 3: Dentist
No. 4: Nurse practitioner
No. 5: Pharmacist
No. 6: Registered Nurse
No. 7: Physical Therapist
No. 8: Physician (Doctor)
No. 9: Web Developer
No. 10: Dental Hygienist
No. 11: Information Security Analyst
No. 12: Database Administrator
No. 13: Physician Assistant
No. 14: Occupational Therapist
No. 15: Market Research Analyst

Pe baza acestui top putem spune totusi mandri:

mai bine softist decat terapist,

mai bine dezvoltator decat instalator.

Deocamdata!

P.S. O cautare rapida pe net ne arata ca americanii au recidivat de mai multe ori in acest sens, topul din 2010 are pe prima pozitie meseria de “systems engineer”. http://www.fastcompany.com/1579231/infographic-day-best-jobs-america

3 thoughts on “Cea mai buna meserie din lume?”

 1. Mie topul asta mi se pare de ras. Asa cum ai spus si tu, dupa varsta de 40 de ani, foarte putini programatori/ingineri software mai raman sa lucreze in industria software. Decat daca trec pe management. De obicei sunt impinsi sa plece sau sa treaca pe management, exista un trend international de a scoate din schema inginerii/programatorii trecuti de o anumita varsta. Asa ca joburile astea nu-s deloc stabile. Sunt bine platite pana la un punct, ofera o sansa reala de a trece pe antreprenoriat (pt oamenii cu idei si initiativa), dar cam atat. Apropo de restul topului, nu vad meseria de avocat, sau de sales manager in domeniul tehnologic/software etc.

  1. Topul e intradevar ciudat, dar la americani pozitiile de software developer, software engineer, web developer apar sistematic in top 3-5 ale majoritatii topurilor meseriilor din punct de vedere al platii, sigurantei, samd. Asa ca, cel putin pentru moment, si pana in varsta de 40 de ani e una dintre cele mai bine platite si lipsite de riscuri meresii in SUA – si asta pentru marea majoritate a lucratorilor din domeniu, nu doar pentru varfuri.

   A doua tema, cea a retragerii/reprofilarii programatorilor dupa o anumita varsta este si ea reala – chiar ma gandeam sa abordez tema intr-un post separat.
   Exista mai multe posibilitati de reprofilare: management, consultanta, antreprenoriat, analiza de business. Dar oricat de multe alternative ar exista, acestea tot nu au cum sa absoarba generatii intregi de programatori batrani, fie si din motivul ca meseriile mentionate mai sus necesita un ansamblu de skilluri pe care nu toti programatorii le au sau le pot dobandi.
   Insa tot la americani am vazut cei mai multi porgramatori care raman activi in meseria de dezvoltator pana la varste avansate, chiar pana la pensionare. Poate ca din cauza ca sunt comozi si interesati foarte mult de bani nu si de o dezvoltare a carierei sau de schimbari in cariera.

 2. Parerea mea este ca in software, ca in orice meserie, exista joburi foarte bune , care necesita pregatire complexa si IQ ridicat, dar si foarte multe joburi mai de low level. Joburile alea bune si stabile sunt relativ putine si se gasesc la companii gen Google, la start-upuri, in domeniul financiar (software pt domeniul financiar). Pentru joburile astea, un inginer software devine din ce in ce mai valoros pe masura ce acumuleaza experienta si deci nu cred ca se pune problema de discriminare pe criterii de varsta.
  Dar evident exista si foarte multe joburi de duzina in IT, care nu necesita cine stie ce pregatire, IQ ori skill-uri. Joburile astea sunt in pericol sa fie mutate in tari mai sarace, sunt joburi mai instabile si unde exista discriminare pe motiv de varsta, pentru ca e mai important volumul de munca decat calitatea.
  Partea buna pentru joburile mai low level este ca ele sunt mai bine platite decat joburile low level din alte domenii. In schimb la nivel de high level, desi salariile sunt bune si exista stabilitate, situatia nu e chiar asa roz daca comparam cu joburi high level din avocatura sau medicina. Un avocat de top castiga mult mai mult decat un inginer de top de la firme de top gen Facebook, Google etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.