Reteaua nemuricilor

Daca acum vreun an ne intrebam daca Exista date personale dupa moarte?, aflam acum nu numai ca exista si ca “lucreaza”, dar ca exista si o retea de socializare prin care se poate lua legatura cu cei trecuti in lumea de dincolo, si culmea, site-ul e facut de un roman.

4196-194724-8calculatorul

“Marius Ursache, cofondator al agenţiei Grapefruit, a creat alături de un grup de antreprenori din Statele Unite o platformă digitală unde utilizatorii vor fi prezenţi şi după moarte”.

Prezenti in sensul de activi, ca doar prezenti sunt oricum.

Pentru ca treaba e serioasa, la dezvoltarea produsului contribuie si  softişti de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) – probabil la partea de algoritmica. La prima vedere aceasta pare fi o replica din zona social network la preocuparile si achizitiile din ultimii 2 ani ale celor de la Google in domeniile robotica si biotehnologie, dar nu e asa.

Mai jos aflam si minunea prin care se realizeaza “comunicarea”cu mortii, care nu se face prin spiritism sau alte practici oculte, ci pe baza unor algoritmi de IA, care emuleaza comportamentul online al membrului din timpul vietii.

Informaţiile postate de utilizator, atât pe platformă cât şi pe site-uri, sunt agregate şi din ele se crează un avatar care, folosind algoritmi de inteligenţă artificială, va putea transmite informaţii şi după moartea utilizatorului. În cazul în care ideea nu li se pare înspăimântătoare, cei apropiaţi vor putea accesa site-ul pentru a pune întrebări sau a cere sfaturi.

Spre exemplificare, site-ul va posta in numele mortului linkuri spre articole amuzante, va da like-uri, se va simti “foarte tare” si se va “distra la maxim”. Va putea raspunde in sfarsit la intrebari esentiale: “ce se intampla cu noi dupa ce murim?”, “cum e dincolo?”. Probabil ca va avea o functie cu plata pentru a posta mesaje cu erori gramaticale, cum se poarta mai nou in Internet.

Tot din articol aflam ca e mare bataie pe accesul la reteaua asta, desi prima versiune complet funcţională a ei va fi lansată de abia în anul 2015 în Statele Unite, iar conturile se vor putea crea doar pe bază de invitaţie. Invitatia ar fi un fel de cadou de inmormantare de la prieteni /familie, sau chiar de la cineva membru cu drepturi depline ale retelei, adica un mort cu acte in regula.

Marturisesc faptul ca am accesat linkul (eterni.me) pentru verificarea validitatii sale, insa sloganul “Simply Become Immortal” si felul in care e prezentata “ideea” mi se pare o mare prostie, dar la nivelul (de prostie) la care a ajuns lumea nu ma indoiesc de faptul ca va avea succes. In plus va promova si industria de pompe funebre, cam ramasa intr-un con de umbra in universul virtual.

Totusi, cum te-ai simti sa primesti o invitatie de inscriere pe aceasta retea? Exclusivit? Nemuritor? Sa vedem cum vor reactiona retelele sociale “pentru vii” la astfel de initiative – vor oferi oare integrare? Dar migrare?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.