Ada Lovelace, primul programator din lume

Nu stiam cine e Ada Lovelace, dar Google stia, si s-a gandit sa o si sarbatoreasca azi printr-un doodle, la aniversarea nasterii. Noi bineinteles ca nu mai bagam de seama cum arata homepage-ul de la Google de cand cautam direct din toolbar, dar Hotnews.ro e atent si intr-un mic aticol ne spune si cine a fost doamna: matematiciana britanica ce s-a nascut acum aproape 200 de ani, autoarea primului algoritm menit sa fie procesat de o masina de calcul – sau o stramoasa proramatorilor, cum am zice noi azi.

Mai jos articolul:

inchide

Google si-a schimbat luni sigla pentru a aniversa 197 de ani de la nasterea Adei Lovelace, matematiciana britanica ce a dovedit ca femeile pot avea o cariera in tehnologie, intr-o vreme cand acest lucru parea de neconceput. Ea este autoarea prmului algoritm menit sa fie procesat de o masina de calcul, iar pentru asta Lovelace este considerata ca fiind primul programator.

Ada, contesa de Lovelace, a trait intre 1815 si 1852, fiind fiica lordului Byron. Ea a ramas in istoria matematicii pentru ca a lucrat la unul din stramosii computerelor, “motorul analitic” dezvoltat de Charles Babbage. Notitele scrise de ea pentru masinaria lui Babbage sunt considerate ca fiind prmul algoritm creat pentru a fi procesat de o masina de calcul, iar pentru asta Lovelace este considerata ca fiind primul programator.Ada Lovelace a ramas in istorie si fiindca a dovedit ca femeile pot face o cariere in tehnologie, intr-o epoca in care acest lucru era de neconceput.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.