Seful ANIS despre industria de software din Romania

Va recomand din ZF un interviu cu Andrei Pitiş – noul sef al ANIS (Asociatia Nationala a Industriei Software din Romania) in care acesta pune probleme cu destul de multa viziune. Ideile principale sunt:

România nu produce suficient de mulţi programatori în aşa fel încât să atragă noi investitori în industria de IT

Cei 6-7000 de abolventi anual nu sunt suficienti considera dumnealui. Aici opinia mea e putin diferita. Cei 6-7 mii inseamna de fapt o crestere cu 6-7% a numarului IT-stilor, estimati in Romania cam la 100.000 de persoane. O crestere de 6-7% pe an e destul de mult. E de dorit sa ne ferim de cresteri de doua cifre, sa nu generam ulterior descresteri la fel de mari cand trendul industriei se schimba, sau la aparitia unei crize externe. Romania nu poate produce mai multi specialisti IT de calitate avand in vedere structura invatamantului universitar, numarul si calitatea in scadere al absolventilor de liceu.

Ce ar trebui sa spuna domnul e ca acesti absolventi isi gasesc destul de greu loc in piata muncii, pentru ca pregatirea din facultate nu e compatibila de multe ori cu necesitatile foarte specifice ale firmelor.

Sunt multe alte criterii economice si de business (pe langa disponibilitatea fortei de munca) pe care o companie le evalueaza cand decide sa faca o investitie IT in Romania.

Crearea de firme de software cu produse proprii

Aici sunt total de acord cu ce zice dumnealui si am scris si eu de cateva ori pe blog despre riscurile globalizarii si ale dependentei de corporatii si capital strain. Fara produse proprii piata romaneasca, desi e mare, e dependenta si slaba. Outsourcingul nu aduce pe termen lung decat profituri de 15-20% companiilor care il practica, adevarata valoare (sau reducere de cost) mergand la clientul direct.

Crearea de produse ar permite dezvoltarea unor joburi conexe in cadrul industriei (de vanzari, consultanta, contracte), care ar aduce o valoare mare economiei.

Despre valoarea programatorilor

Vorbeste despre profilul programatorului cauta de companii si despre eficienta de 10-1 a anumitor programatori (asta e un fapt stiut din cartile americane de profil, dar n-am auzit pe nimeni in Romania punand problema in acesti termeni). Avand in vedere cati specialisti am exportat in ultimii 20 de ani, greu de crezut ca sunt o specie foarte intalnita la noi acesti performeri.

Despre salarii si “economia” specialistilor IT

Confirma cresterea salariului mediu pe industrie cu 61% in ultimii 5 ani si vorbeste despre cumpatarea softistilor si despre cat de economi sunt ei (asta nu prea inteleg cum se aplica unei intregi industrii – poate oamenii sunt atat de ocupati cu munca incat nu mai au timp de vacante, viata sociala, … !?! )

0 thoughts on “Seful ANIS despre industria de software din Romania”

 1. Ciudata opinia legata de economii.

  Softistii nu sparg banii in cluburi dar au de obicei ultimele gadgeturi, merg la cinema, mananca destul de des in oras, pleaca de cateva ori pe an in afara in vacante si destul de des in tara, cumpara carti mai des de o data la 6 luni.

  Intr-adevar pun destul de mult din salariu deoparte dar nu-si refuza nimic din restul. Ce propune domnul de mai sus sa facem de fapt?

  1. Asta cu modul de distractie al softistilor trebuie discutata intr-un post separat. Poate domnul a ramas la faza din bancul de mai jos:

   3 programatori se hotarasc sa faca o petrecere.
   Fac ei conferinta pe Yahoo Messenger.
   Primul zice: -Eu vin cu bautura.
   Al doilea: -Eu vin cu mancarea.
   Al treilea: -Eu vin cu fetele.
   Primii doi sar de sus in bucurie si intreaba:
   -Cate aduci?!
   -Cam 20 de GB…
   Sursa: mioritice.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.