La multi ani Java!

In 23 mai 1995 Sun Microsystems si Netscape anunta la evenimentul SunWorld lansarea limbajului Java, acesta urmand a fi incorporat in browserul Netscape Navigator.

Zice-se ca istoria Java a inceput la Sun inca din decembrie 1990 cu The Green team – un grup format din Patrick Naughton, James Gosling si Mike Sheridan – ca un proiect de creare a unui limbaj obiectual mai bun decat C++. Ulterior echipa s-a extins la 13 persoane, iar numele de scena al limbajului la acea vreme era Oak. A beneficiat de experienta unor vizionari de la Sun, cum ar fi Bill Joy. De asemenea, proiectul era cat pe ce sa fie pus pe butuci in 1993, daca dezvoltarea Internetului nu ar fi creat nevoia unei tehnologii care sa poata fi folosita intr-un browser web, redirectionand astfel efortul echipei spre un nou target. Lista “ctitorilor” poate fi gasita pe Wikipedia, la fel ca si istoria mult mai detaliata a producerii acestul limbaj.

Versiunea JDK 1.0 a fost lansata 8 luni mai tarziu, in 23 ianuarie 1996, incluzand si numeroase biblioteci de clase pe langa compilator, mediul de executie (JRE) si alte utilitare.

Coincidenta sau nu, in aceeasi zi, 23 mai 1995, o firma obscura suedeza numita  MySQL AB apartinand lui Michael Widenius si David Axmark lansa prima versiune de MySQL – server de baza de date open source – care de-a lungul anilor avea sa devina bun prieten cu Java, dandu-si mana atat pe platforme Windows, dar mai ales UNIX.

Din pacate, cum toate softurile duc la Oracle, ambele platforme au sfarsit in curtea marelui gigant: MySQL in 2008, urmat de Sun/Java in 2009. Un an mai tarziu Bea – producatorul serverului de aplicatii Weblogic, cel mai mare din piata – si-a depus si el armele in gradina Oracle. Ca asa-i in tenis.

O poveste mai romantata despre Java si Oracle am scris intr-un post mai vechi, cu ocazia procesului dintre Oracle si Google pentru drepturi de utilizare Java in Android, pe care cu toata nerusinarea, imi permit sa o redau aici:

Tatal Sun Microsystems a avut in anul 1995 un fiu pe care l-a numit Java. Copilul n-a avut mama pentru ca mostenirea multipla directa nu era bine vazuta si nici permisa. Inca de mic Java s-a dovedit foarte capabil si s-a remarcat in fata colegilor de joaca din familia Microsoft (Visual Basic, Visual C++) pentru ca era si foarte inventiv, dar mai ales deschis la nou si nu cerea nimic niciodata (in afara de memorie si putere de calcul).

A crescut iar Unix si GNU project ii erau ca niste frati mai mari. Fiindca era foarte sociabil si nu avea nimic de ascuns s-a imprietenit cu toti copiii din familiile Google, SAP, Adobe, Oracle, IBM. S-a dezvoltat si cu timpul a ajuns printre cei mai puternici de la bloc.

Dar iata ca in 2009 tatal Sun, dupa probleme financiare serioase (umbla vorba si ca nu ar fi luat cele mai chibzuite decizii in ultima vreme, avand inclinatii si spre bautura) l-a vandut pe Java (la numai 14 ani) temutului unchi Oracle pentru a salva pielea intregii familii.

La scurt timp tanarul Java a inceput sa simta autoritatea noului tutore, care nu stia cum sa-si scoata mai repede banii investiti. Lumea nu mai era la fel pentru Java. Relatiile cu prietenii aporpiati s-au mai racit. Fanii au devenit mai rezervati, mai suspiciosi, vorbind de sfarsitul libertatii lui Java.

Unchiul Oracle a devenit foarte ursuz si a inceput sa se certe pe fata cu familia Google pentru niste jucarii ale lui Java pe care, zice Oracle, copiii lui Google le-ar folosi fara sa fi cerut voie.

Treaba e groasa si decizia finala o va lua administratorul blocului. Gurile rele spun ca se va lasa cu geamuri sparte si ca, datorita problemei acesteia se vor tensiona relatiile in bloc, ca e posibil ca pretul intretinerii din iarna viitoare sa explodeze din nou.

P.S. Daca tot suntem la aniversari, ieri s-au implinit doua luni de la aparitia acestui blog.

5 thoughts on “La multi ani Java!”

 1. E foarte interesant blogul tau si binevenit in peisaj, de obicei nu “zic” nimic dupa ce termin de citit, dar ma simt datoare sa las un mic feedback: tine-o tot asa!

  1. Merci pentru aprecieri. Legat de a da feedback, nici eu nu prea dadeam pana sa ma apuc de blog. Pana la urma asta e diferenta intre bloguri si ziare. Sunt mai interactive, mai personale, creeaza comunitati, cel care isi spune punctul de vedere completeaza continutul si valoarea textului.

   1. Mie blogurile imi par una dintre cele mai de folos inventii, daca le pot spune asa, comparandu-l cu relele sociale de diverse tipuri sau clasicele site-uri. Mai mult, cu amploarea luata de facebook, am inteles si mai mult valoarea blogului si a continutului sau, valoare ce reflecta de obicei un autor / o viziune, un cumul de informatie “neprisabila” si care strange in jurul ei cititori targetati ce vin si revin si dupa o perioada de timp, nu doar in momentul publicarii sau “de val”.

    Nu stiu exact cum functioneaza la alte tipuri de bloguri sau la anumite nise, dar in cazul meu avand un blog preponderent personal, valoarea lui de jurnal e marele meu castig. Ii admir foarte mult pe cei ca tine ce pot tine un blog targetat pe o anumita nisa si chiar daca traficul nu rupe gura targului, cititorii sunt un castig real.

  1. Multumesc. Imi urezi sa imbatranesc aici, la blog 🙂

   Asta cu lentoarea limbajului e intr-adevar adevarata si l-a facut celebru. Acum 12-13 ani nu era PC pe care sa nu-l rapuna. Intre timp, limbajul s-a mai optimizat iar tehnologia hardware s-a dezvoltat spectaculos, asa ca nu mai e o problema (asa mare).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.