Ce salariu mai are Andreea Esca?

Nu intentionam sa abordez subiectul salariilor din software atat de devreme, dar iata ca, la sugestia cititorilor fideli (da, avem si asa ceva) am fost anuntat (pe alte canale decat blogul) de existenta urmatorului articol din ZF despre salariile din software din vest. Din vestul tarii deocamdata.

Verificat apoi rapid din doua surse credibile care activeaza in domeniu tocmai in partea de tara in cauza (merci baieti ­čÖé )┬á am concluzionat ca e putin umflat (cum le sta bine atat studiilor de gen de pe la noi dar si ziaristilor- dornici mereu de senzational), dar ca merita dat pe post, ceea ce am si facut mai jos.

De remarcat si “extraoptiunile”: al 13-lea salariu (30%), ziua de lucru de acasa (24%), vinerea scurta (daca nu e planificata livrare, desigur – prietenii stiu de ce ­čśë )

Vazand tabelul imi vin in minte cateva intrebari:

1. Dezvoltatorul (senior), unde e dezvoltatorul? Poate modelul din vest(ul tarii) a depasit faza livrare cu dezvoltatori?!?

2. Business Analyst-ul?

3. Ce inginerii au facut managerii financiari?

4. Da’ cu generalistul in resurse umane ce-au avut?

Un software architect din vestul ┼ú─ârii poate c├ó┼čtiga p├ón─â la 2.000 de euro net pe lun─â

Un software architect din vestul ┼ú─ârii poate c├ó┼čtiga p├ón─â la 2.000 de euro net pe lun─âUn angajat care ocup─â func┼úia de software architect, cu o experien┼ú─â de cel pu┼úin cinci ani ├«n dezvoltare software ┼či care are foarte bune competen┼úe de programare are un salariu mediu de peste 2.600 de euro brut dac─â lucreaz─â ├«ntr-o companie din vestul ┼ú─ârii, ├«n timp ce un proasp─ât absolvent de facultate, care nu are deloc experien┼ú─â, se angajeaz─â pe un salariu de aproape 700 de euro brut, potrivit studiului salarial ┼či de beneficii AIMS Salary Map IT.
Av├ónd ├«n vedere c─â softi┼čtii sunt scuti┼úi de unele impozite, salariile nete ale acestora sunt, de regul─â, cu 20% mai mici dec├ót cele brute (nu cu 30%, cum e ├«n cazul celorlal┼úi angaja┼úi).

Cercetarea, care a fost realizat─â ├«n perioada februarie – martie 2012, a fost efectuat─â pe un e┼čantion de 32 de companii cu activit─â┼úi ├«n domeniul software din Timi┼čoara, Cluj, Sibiu ┼či Bra┼čov, care au ├«mpreun─â aproximativ 4.500 de angaja┼úi.

“├Än pofida incertitudinilor economice, anul 2012 este un an de normalitate pentru dezvoltatorii software. Aproximativ 93% din companiile participante la studiu au declarat c─â inten┼úioneaz─â s─â creasc─â salariile angaja┼úilor cu un procent mediu de 7,5%”, a spus ┼×erban Mrejeru, senior consultant ├«n cadrul firmei AIMS Executive & Consulting Rom├ónia.

Peste o treime din companiile participante la studiu au spus c─â ofer─â anga┬şja┼úilor 13 salarii pe an.

De asemenea, ├«n pachetul de beneficii oferit angaja┼úilor din departamentele de cercetare ┼či dezvoltare ale companiilor din vestul ┼ú─ârii se afl─â consulta┼úiile medicale gratuite la o clinic─â privat─â (├«n cazul a peste 78% din participan┼úii la studiu), un num─âr de zile de concediu mai mare dec├ót minimul legal obligatoriu (beneficiu oferit ├«n cazul a dou─â treimi din participan┼úii la studiu), precum ┼či petrecerile organizate de companie (beneficiu oferit ├«n toate companiile).

“Mai mult, 84% dintre angajatori permit angaja┼úilor s─â aib─â un program de lucru flexibil, fiecare angajat av├ónd posibilitatea s─â ├«┼či aleag─â ora de venire sau cea de plecare de la birou, cu condi┼úia s─â ┬źbifeze┬╗ num─ârul de ore de munc─â standard prev─âzute ├«n contract”, mai spune Mrejeru.

Totodat─â, 38% dintre companiile participante la studiu permit angaja┼úilor s─â lucreze ocazional de acas─â, ├«n timp ce 28% dintre ace┼čtia ofer─â ca ┼či stimulent ziua de vineri mai scurt─â la birou, pentru a le permite angaja┼úilor s─â se bucure c├ót mai mult de weekend.

“Aceste politici, adaptate practicilor moderne ├«n domeniu, ├«┼či propun s─â creas┬şc─â gradul de motiva┼úie ┼či de autonomie a angaja┼úilor prin edificarea unui mediu de lucru pozitiv ┼či prin reducerea controlului mai strict practicat ├«n trecut”, a mai explicat Mrejeru.

Cu un salariu lunar de peste 2.600 de euro brut, un software architect este pl─âtit mai bine cu 30% fa┼ú─â de un angajat aflat pe pozi┼úia de team leader, care coordoneaz─â o echip─â cuprins─â ├«ntre 4 ┼či 15 speciali┼čti ┼či care are un salariu mediu de 1.860 de euro brut.

La studiu au participat companii din zona de vest a ┼ú─ârii, cu activit─â┼úi ├«n domenii precum auto, telecomunica┼úii, software de tip ERP sau servicii online. AIMS Executive Search & Consulting Rom├ónia va extinde cercetarea, ├«ncep├ónd cu anul viitor, la nivel na┼úional, target├ónd companii de cercetare & dezvoltare din Bucu┬şre┼čti, Ia┼či, Craiova sau alte centre tradi┼úionale din acest sector din Rom├ónia.

0 thoughts on “Ce salariu mai are Andreea Esca?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.